Mooiste bezienswaardigheden Friesland

De Top 15 bezienswaardigheden in Friesland

Friesland is een bijzondere provincie en perfect geschikt om er je familie vakantie aan het water door te brengen. Je vindt er echt van alles: prachtige landerijen, meren, zee, woud, weidelandschappen, mooie steden, schilderachtige dorpjes en natuurlijk goedlachse Friezen. Wie houdt er nou niet van Friesland, het land van de watersporten, de Waddeneilanden en natuurlijk de Elfstedentocht.

De batterij opladen in Friesland

Ga even lekker op vakantie naar Friesland en je batterij is zo weer opgeladen. Maar wat maakt Friesland nou écht leuk, wat is er allemaal te zien en te doen? Het antwoord is kort en krachtig: veel! om je een beetje op weg te helpen hebben we een lijst met de top 15 bezienswaardigheden in Friesland gemaakt.

1. Friese IJsselmeerkust

De Friese IJsselmeerkust is dé perfecte bestemming om op familie vakantie in Nederland te gaan. Ook ideaal voor een familie vakantie aan het water. Het is een van de meest toeristische bestemmingen van Nederland en dat is volledig terecht. De kustlijn langs het IJsselmeer kent vele prachtige dorpjes, zoals Stavoren, Hindeloopen, Makkum, Workum en Lemmer. Overal, zowel langs als op het water, is het genieten in deze gezellige stadjes, op de fijne stranden en van de fraaie uitzichten en diverse watersportmogelijkheden. Deze zijn erg populair bij vakantiegangers uit zowel binnen- als buitenland. Of je nou wilt windsurfen, wandelen, fietsen, suppen, zonnebaden of lekker op een terrasje zitten, alles is mogelijk. Bovendien zijn er talloze accommodatie waar je kunt overnachten, van eenvoudige campings tot de meest luxe villa’s aan het water.

heerlijk zeilen

2. Friese Meren

De Friese Meren, ofwel De Fryske Marren in het Fries, in het zuidwesten van Friesland zijn enorm populair en zijn misschien wel dé trekpleister van heel Friesland. Het is het gebied om een familie vakantiehuis aan het water te huren. Dit watersportgebied is waar deze provincie bekend om staat. De meest bekende en populaire meren zijn het Slotermeer, de Grote Brekken, de Fluessen, het Tjeukemeer en het Heegermeer. De provincie heeft door de jaren heen gezorgd voor goede vaarverbindingen en aquaducten, waardoor het gebied bij uitstek geschikt is voor meerdaagse vaartochten. Echt een aanrader!

Skûtsjesilen

Wat ook leuk is om te doen is eens een keertje naar het skûtsjesilen te kijken. Dit is een jaarlijkse Friese zeilwedstrijd met machtige skûtsjes, altijd zeer indrukwekkend om te zien. Of maak zelf eens een zeiltocht onder leiding van een ervaren schipper.
Tijdens ijskoude winters kun je hier, als je een beetje geluk hebt, schaatsen over de Friese meren, vaarten en sloten. Dat is echt magisch! Als je geluk hebt, kun je ook nog een stukje van de Elfstedentocht-route schaatsen.

Skûtsjesilen Friesland

3. Vlieland

Van de 5 Waddeneilanden, waaronder Texel, behoren er 4 tot de provincie Friesland. Het prachtige Vlieland is daar eentje van. Het eiland bestaat voor ongeveer de helft uit zand. Je waant je gewoon op de Sahara als je Vliehors bezoekt. Dit is een uitgestrekt natuurgebied, een verbreed strand van ongeveer 24 vierkante kilometer. Voor een groot deel wordt is het in gebruik als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Je kunt Vliehors het beste bezoeken met de Vliehors Express. Een absolute aanrader als je op Vlieland bent. Ook voor de sportievelingen is veel te doen: van kitesurfen en paardrijden tot blokarten. Of natuurlijk gewoon lekker een lange strandwandeling maken en dobberen in de zee. Ook aan te bevelen is genieten van een heerlijke lunch bij het historische hotel Posthuys Vlieland.

4. Leeuwarden

Het bruisende Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland. Absolute aanraders zijn de Oldehove en het imposante Fries Museum. En natuurlijk de hele binnenstad, dat net één groot openluchtmuseum is. Je kunt hier een hele mooie stadswandeling maken of een ontspannen boottochtje maken over het Nieuwe Kanaal. Hou je van schaatsen, breng dan eens een bezoekje aan de Elfstedenhal. Of ga eens lekker shoppen of een keertje picknicken in de Prinsentuin. Breng ook eens een bezoekje aan de voormalige gevangenis Blokhuispoort, tegenwoordig een hippe plek voor creatieve bedrijven.

Blokhuispoort Leeuwarden

5. Terschelling

Het Waddeneiland Terschelling kun je per veerboot bereiken vanuit Harlingen. Zodra je weer voet aan wal zet, zit je meteen in je vakantiemodus. Lekker relaxed uitwaaien op dit prachtige eiland. Terschelling heeft officieel de 20 meest donkere plekken ter wereld, die je kunt zien in het Dark Sky Park. In het natuurgebied de Boschplaat, in het oosten van het eiland, vind je nog een ongerept duinlandschap, dat wordt afgewisseld met uitgestrekte stranden. Echt een attractie op zich. Ook leuk om te doen is om eens een landrover te huren en lekker over het strand te rijden. Echte avonturiers kunnen dit natuurlijk ook per mountainbike doen. Terschelling is ook een mooie plek om tot rust te komen en te relaxen. Je kunt er eventueel voor een relax familie vakantie een huisje aan het water met sauna huren.

6. Sneek & het Sneekermeer

Ongetwijfeld één van de leukste steden van Friesland is Sneek, met name bekend om de historische Sneeker Waterpoort, hét symbool van de stad. Dit symbool wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de zeilen en de kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra en in het grootzeil van de Sneeker skûtsje Sneker Pan. Zeker zo bekend als de poort is de Sneekweek. Dit geweldige Friese zeilfeest is het grootste evenement op de Europese binnenwateren. Dit is iets wat je absoluut een keertje moet hebben gezien. Ook het Fries Scheepvaart Museum, de rijksmonumenten, de gezellige winkelstraatjes en de goede restaurants zijn aan te bevelen. Hou je van watersport, dan is het Sneekermeer de ideale bestemming. Vanuit de stad vaar je zo het meer op. Een vakantiehuis aan het Sneekermeer huren, is een een goed idee als je een huisje aan het water zoekt om op een prettige manier te kunnen overnachten.

zeilen op de Friese meren

7. Ameland

Ook het Waddeneiland Ameland behoort bij Friesland. Vanuit Holwerd bereik je per veerboot in een mum van tijd het eiland. Zodra je bent aangekomen in Nes, moet je echt eens de Amelander mosterdsoep eten en een heerlijk Nobeltje drinken. Of huur eens een fiets en rijdt helemaal naar de vuurtoren in Hollum in het westen van het eiland. Na het beklimmen van de vuurtoren kun je lekker eventjes bijkomen bij de Beachclub The Sunset. Ook een bezoekje aan het strand, het natuurcentrum en de bierbrouwerij mogen ook zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Ameland.

8. Nationaal Park De Alde Feanen

De Oude Venen, of de Alde Feanen zoals het op z’n Fries heet, is een nationaal park in de buurt van Earnewâld, een gezellig plaatsje in het midden van Friesland. Het Nationaal Park De Alde Feanen is waterrijk, groen en vol leven en echt een uniek stukje natuur in Nederland. Er broeden meer dan 100 verschillende soorten vogels tussen het moeras, de rietlanden, de plassen en de graslanden.Je kunt er bovendien heerlijk skûtsjesilen in een echte skûtsje, of gewoon zeilen, suppen, kayakken en diverse andere sporten op het water en op het land. Of huur eens een fiets of e-scooter en ontdek de prachtige groene omgeving van dit echte Friese pareltje.

schapen op een dijk in Friesland

9. Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, nog zo’n prachtig Fries Waddeneiland. Misschien wel het minst bekende Waddeneiland, maar zeker de moeite waard. Het hele eiland is sinds 1989 een Nationaal Park. Dit rustige eiland kun je met de veerboot vanuit Lauwersoog bereiken. Als je geluk hebt kun je onderweg nog zeehonden spotten. Met slechts 23 inwoners met km2 is Schiermonnikoog de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Wat je zeker eens moet zien op Schier zijn de Bunker Wassermann en de vuurtoren. De natuurlijke verscheidenheid, met bossen, duinen, strand, polders en plassen maken het een waar paradijs voor elke natuurliefhebber. In één van de vele restaurants of strandpaviljoens kun je heerlijk een hapje eten en drinken.

10. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Dit prachtige stukje natuur herbergt niet alleen bossen, maar ook heide, moeras, vennetjes en zandverstuivingen. Een ideale mix om heerlijk te wandelen of te fietsen. Na de Veluwe is het het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. In het hart van het Friese deel, de Friese Wouden, vind je het plaatsje Appelscha. Vanuit hier kun je alle kanten op en diverse activiteiten ondernemen. Lekker wandelen of een mountainbike huren en het gebied per fiets verkennen. Je kunt hier ook prima overnachten of ergens een hapje eten. En natuurlijk niet te vergeten, het gave attractiepark Duinen Zathe voor de kinderen. Tip: Het is misschien wel een goed idee om een uitstapje naar Lauwersoog te maken en het Lauwersmeer te bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen een huisje aan het water in Lauwersoog te huren.

Drents Friese Wold

11. Harlingen

Vanuit Harlingen vertrekt de veerboot naar Vlieland en Terschelling. Maar eigenlijk is Harlingen ook al een bezienswaardigheid op zich en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Het is echt een mooi stadje. Het is één van de Friese 11 steden en zeker niet de minste. In de stad vind je diverse prachtige grachten, leuke pandjes en gezellige restaurants. Ook de evenementen zoals de Visserijdagen en de Tall Ships Races zijn zeker de moeite waard. Bovendien wordt in de haven het Nova Zembla-schip van Willem Barentsz nagebouwd. Altijd leuk om eens een kijkje te nemen.

Zuiderhaven Harlingen

12. Franeker

Franeker is een ideaal plaatsje om lekker te ontspannen. Het is lekker rustig, in tegenstelling tot het nabijgelegen levendige Leeuwarden. Je zou het tegenwoordig misschien niet meer verwachten, maar vroeger was het een belangrijke plaats, zoals je in het Museum Martena kunt ontdekken. Ook het Planetarium is leuk om een keertje te bezoeken. Het Stadhuis en het Korendragershuisje moet je ook zeker bezoeken als je in Franeker bent. Als je geluk hebt, kun je ook nog de jaarlijkse PC, de prestigieuze kaatswedstrijd, bezoeken.

13. Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens met de provincie Groningen. Een prachtig natuurgebied, dat vroeger een zee was, maar nu dus een meer. Ooit zijn er dijken gebouwd, waardoor het zoute water veranderd is in zoet water. Dat is ook duidelijk terug te zien in de flora en fauna in het park. Het Lauwersmeer is een heuse vogelparadijs geworden. Ook leuk is het om eens een fietstocht rond het meer te maken. Of neem eens een frisse duik of doe je tegoed aan een lekker visje, ondertussen genieten van het prachtige uitzicht op de Waddenzee. Het is bovendien één van de weinige Dark Sky Parks van Nederland.

Nationaal Park Lauwersmeer

14. Heerenveen

Met het Abe Lenstra Stadion, het voetbalstadion van Sc Heerenveen, de Epke Zonderland Turnhal en het Thialf ijsstadion is Heerenveen natuurlijk dé sportstad van Friesland. In het Thialf ijsstadion kun je regelmatig internationale schaatswedstrijden bezoeken, maar je kunt er ook zelf je baantjes op de gladde ijzers trekken. Ook het Museum Belvedere is zeker de moeite van een bezoekje waard. Of ga eens een lekker middagje shoppen in het sfeervolle centrum en plof eens neer op een gezellig terrasje.

wadwandeling

15. Eerste Friese Schaatsmuseum

Het Eerste Friese Schaatsmuseum bevindt zich in het pittoreske Hindeloopen. Zodra je het museum binnenwandelt, waan je je terug in de tijd, op het ijs van oud Friesland. Je wordt volledig ondergedompeld in nostalgie. Na afloop kun je heerlijk een paar pannenkoeken eten in het pannenkoekenhuis De Friese Doorloper, dat bij het museum hoort. Er is bovendien een gezellig winkeltje.